Destijds heb ik mijn gebitsverzorging een beetje laten schieten. Natuurlijk ik poetste wel mijn tanden maar om diversen redenen liet ik me niet (half)jaarlijks meer controleren. Eerst vanwege de kosten, later door laksheid, weer later door schaamte. En zo werp je, zo maar toevallig, een drempel op die steeds hoger en onneembaarder wordt.

En dan koop je allerlei soorten tandpasta en leer je jezelf te lachen zonder je tanden te ontbloten of als je hard moet lachen om er dan een hand voor te houden. En je leeft in de illusie dat niemand het echt ziet. Omdat niemand er ooit iets over zegt (durft te zeggen naar nu blijkt). Opmerkingen van kinderen die je meer en meer dwars gaan zitten. “Jij hebt vieze tanden” terwijl je weet dat je er alles aan doet en dat ze niet persé vies zijn maar wel niet mooi.

En dan komt de dag dat het je zo dwars zit dat je er koste wat kost (mooie term in deze) iets aan wil laten doen. Esther heeft me daar enorm bij geholpen. Ik liet haar een afspraak maken en ze ging de eerste keer ook met mij mee. Zo dwong ik mezelf om met en via haar in actie te komen. En dat deed ik. Eerst een inventarisatie. Nemen ze een hele mooie foto van je gebit (die komt hier niet aan de muur) en komen ze met een plan van aanpak met bijkomend kostenplaatje.

Maar toch. Ik zette door. Ik maakte de eerste afspraak om er iets aan te doen. De tandarts vond de wortelkanaalbehandeling en de extractie wel spannend en een prioriteit. Aangezien ik geen pijn heb of had was ik het daarmee oneens. Aangezien alles in delen moet en het allemaal een hoop geld kost koos ik eerst voor de cosmetische kant van het verhaal. Mijn voortanden fixen. Zodat ik weer gewoon breeduit kan lachen zonder gene.2014-12-18 12.02.16

Dat gebeurde in het vorige jaar en het resultaat mocht er zijn. Toen ik met Esther naar HRLM ging voor “Serious Request” kon ik weer normale selfies maken Glimlach.

2014-12-20 09.02.34

Eind vorig jaar koos ik dan ook nog voor een nieuwe zorgverzekering en met de offerte van de tandarts op zak koos ik voor het beste “tand pakket”.

Afgelopen woensdag mocht ik terug naar de tandarts voor de tweede sessie. Wat gaatjes vullen, tandsteen verwijderen en een kies laten trekken. En zo lag ik een uur ondersteboven in de tandartsstoel. Het viel al met al best mee. Al was het trekken van de kies, zelfs met verdoving, geen pretje.

2015-02-04 08.52.442015-02-04 10.24.38

 

2015-02-04 10.24.59

 

En zo vertrok ik zonder kies en met een geheel verdoofde mond naar Esther. Daar zou ik een kopje koffie gaan drinken maar dat is nog knap lastig als je mond verdoofd is en je een tampon in je mond hebt Knipogende emoticon. Dan maar langs de Albert Heijn om wat boodschapjes te doen. Daarna weer naar huis en terug naar het leven van alle dag. Kinderen uit school halen etc.

Hoewel ik bang was voor pijn als de verdoving uitgewerkt was viel dat mee. Ik had allerlei pijnstilling in huis gehaald maar heb die gelukkig niet nodig gehad. Ik had een prima nacht zonder noemenswaardige pijn.

Nu heb ik op de 18e weer een afspraak staan. Dan volgt er weer een episode in het tandarts verhaal. Spijt heb ik absoluut niet want het resultaat mag er zijn. Jammer dat ik het zo ver heb laten komen maar goed je moet nooit spijt hebben van de dingen die je niet deed. Wel ben ik trots op wat ik nu wel doe.

Het wordt misschien nog wel eens iets met mij. Niet in de laatste plaats dank zij Esther die mij in iedere stap steunt waar ik heel blij mee ben.

Ergens dit jaar of misschien begin volgend jaar past mijn gebit weer bij mij en kan ik weer “shinen”.

De eerste stap was de moeilijkste.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>